ZNAJDŹ PRODUKT

AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI

09 marca 2017

Nauka może być przyjemna – szkoła w Wysokiej

W Wysokiej pod Wrocławiem otwarto jeden z najnowocześniejszych w kraju obiektów dydaktyczno-wychowawczych. W kompleksie mieści się szkoła podstawowa, przedszkole, żłobek i świetlica, dostępna także dla okolicznych mieszkańców.

Szkoła w Wysokiej

Nowoczesny budynek został zaprojektowany ze szczególną dbałością o komfort dzieci. Architekci mistrzowsko połączyli walory estetyczne z funkcjonalnością, stosując m.in. sufity dźwiękochłonne.

Kilkadziesiąt klas przystosowanych dla 450 uczniów i 50 pracowników, sala gimnastyczna wyposażona w wysuwane trybuny dla 168 widzów i stołówka z zapleczem kuchennym. To jednak nie wszystko. W imponującym obiekcie w gminie Kobierzyce znalazło się też miejsce dla przedszkola i żłobka dla 200 dzieci oraz 25 opiekunów, auli na 130 miejsc, a także świetlicy. Budynek ma dwie kondygnacje o łącznej powierzchni 10 tys.m2

- Ideą projektu było stworzenie zespołu zabudowy dostosowanej do potrzeb i skali użytkowników – mówi Monika Robaszko-Kowalska, architekt obiektu z Biura Achitektonicznego Metropolis. - Najważniejsze dla nas były dzieci. Nie chcieliśmy zatem stworzyć jednego, dużego kubaturowego budynku. Postanowiliśmy podzielić go na części, dzięki czemu przedszkolakom i uczniom młodszych klas łatwiej jest się zorientować, gdzie znajduje się przedszkole, klasa, stołówka czy sala gimnastyczna.

Największym wyzwaniem dla architektów było zawarcie wszystkich funkcji obiektu na ograniczonej działce. – Na dziedzińcu musieliśmy zaplanować boiska, bieżnie i place zabaw. Dodatkowo wszystkie te strefy są wydzielone w zależności od przystosowania do wieku dzieci. Zastosowaliśmy zamkniętą formę kwartałową, by oddzielić plac od hałasu zewnętrznego i ochronić mieszkańców okolicy przed hałasem dobiegającym ze szkoły. Ponadto układ ten daje bawiącym się dzieciom poczucie bezpieczeństwa – dodaje architekt.

Na szczególną uwagę zasługuje różnorodność kolorów zastosowanych w obiekcie. Na zewnątrz postawiono na łagodne odcienie, dzięki czemu budynek z powodzeniem wpisał się w klimat Wysokiej. We wnętrzu natomiast użyto żywych kolorów, innych dla każdej ze stref. Na parterze, w części żłobkowo-przedszkolnej zastosowano kolory żółty i niebieski, w części szkolnej na parterze, pomarańczowy, a na piętrze zielony. Kolor nie tylko ułatwia nawigację, ale przede wszystkim pobudza wyobraźnię uczniów.

Oprócz walorów estetycznych niezwykle ważna dla komfortu przebywania uczniów i nauczycieli w szkole jest właściwa akustyka. - Przy każdym naszym projekcie staramy się postawić na wysokiej jakości materiały. Na rynku dostępnych jest niewiele paneli dźwiękochłonnych, które mogą się równać z produktami marki ROCKFON. Dlatego i przy tej realizacji ich użyliśmy – mówi Monika Robaszko-Kowalska.

W sali sportowej i w auli zastosowano odporne na uderzenia płyty ROCKFON® Samson™ o tkanej, białej powierzchni. Sufit ten jest przeznaczony do obiektów o dużej kubaturze, przeznaczonych do prowadzenia zajęć sportowych. Skracając czas pogłosu przyczynia się do uzyskania optymalnych warunków akustycznych w tych wnętrzach.

W salach dydaktycznych postawiono na płyty ROCKFON® Sonar®, odporne na pojedyncze uderzenia, o wysokim pochłanianiu dźwięku i odbiciu światła.

Ciągi komunikacyjne wyróżniono intensywnymi kolorami. Do ścian dopasowano także sufity ROCKFON Color-all®. – Przy pracy nad tym projektem moją uwagę przykuły produkty wyspowe ROCKFON® Eclipse™. Ich oryginalne kształty i żywe kolory doskonale wpisały się w nasze założenia. Przestrzeń nie jest nudna, oddaje charakter szkoły, pobudza dziecięcą kreatywność i rozwija ich wyobraźnię – podsumowuje architekt.


Linki


> AKTUALNOŚCI
AKTUALNOŚCI
Contact

Basket

Samples

    Documentation

      Place order