order-bucket

Zaprojektowany przez  LPO Architects budynek o powierzchni  112  500  m² to połączenie odnowionego dawnego budynku centrum i rozległego nowego skrzydła, którego przypominająca rzeźbę forma została harmonijnie połączona z pofałdowanym terenem. Punktem wyjścia dla projektu wnętrza był zamysł stworzenia jasnej przestrzeni i lekkiej atmosfery podkreślającej wrażenia związane z zakupami. Dotyczy to zwłaszcza przestrzeni wspólnych, gdzie odwiedzający mogą odpocząć podczas zakupów. Celem było stworzenie atmosfery  spokoju  i  umożliwienie  spoglądania na zewnątrz i na inne piętra. Wszędzie, gdzie to możliwe, wykorzystano światło dzienne.

Klarowny projekt zdominowany przez biel i proste, jednolite materiały stwarza wrażenie spójności, ciągłości i czystości wnętrza. Zastosowany w przestrzeniach wspólnych system sufitowy Rockfon Sonar X  (ukryta krawędź X) spełnia wymagania zarówno estetyczne, jak i funkcjonalne.

"Doskonale sprawdzają się, gdy wymagane jest stworzenie dużej, jednolitej płaszczyzny"

System Rockfon Sonar X  pozwolił na stworzenie rozległego i ciągłego białego sufitu potęgującego wrażenie lekkości i poprawiającego akustykę  w  przestrzeni  restauracyjnej  (1200  m²) i pięciokondygnacyjnym atrium  (1000  m²). Minimalne odstępy między płytami oraz zintegrowanie oświetlenia i instalacji umożliwiło osiągnięcie efektu sufitu bezspoinowego. Możliwość demontażu sprawia, że system szczególnie dobrze sprawdza się w części restauracyjnej, ponieważ pozwala uniknąć pracochłonnych renowacji w przypadku zmiany koncepcji tego miejsca.

Płyty Rockfon sprawdzają się w norweskim klimacie, ponieważ zapobiegają pękaniu sufitów wynikającemu z wyginania stalowej konstrukcji dachu pod ciężarem śniegu. Wybór systemu przyczynił się do skrócenia czasu montażu i zwiększenia bezpieczeństwa na placu budowy, ponieważ system mógł zostać zamontowany w wysokim atrium wyłącznie za pomocą podnośnika mechanicznego, bez konieczności stawiania rusztowań. „Sufity Rockfon dobrze wpisują się w całość projektu” –  powiedział  Øystein  Sjøstrand z LPO Architects.  „Doskonale  sprawdzają  się, gdy wymagane jest stworzenie dużej, jednolitej płaszczyzny, montaż jest szczególnie wymagający lub niezbędna jest wszechstronność”.

Handel

Sørlandssenteret centrum handlowe

Barstølveien 31-35
4636 Kristiansand
Norwegia

Zastosowane produkty:

Zastosowane produkty:

Zastosowane produkty:

Zastosowane produkty:

Zastosowane produkty:

Zastosowane produkty:

Zastosowane produkty:

Sørlandssenteret centrum handlowe

Kraj:Norwegia
Architekt:LPO Arkitekter
Contractor:Veidekke Agder AS, Block Berge Bygg AS and Bico Bygg & Innredning AS
Montaż:Thon gruppen AS
Krawędzie:A15, X
Wymiary:600 x 600, 1200 x 600
rockfon