bucket_iconCreated with Sketch.

Nagradzana architektura 

Projekt dla renomowanego instytutu badawczego w Hørsholm w Danii otrzymał coroczną nagrodę architektoniczną społeczności Hørsholm. Według Sørena Mølbaka, członka jury oraz CEO i partnera PLH Arkitekter, architekturę wyróżniono za osiągnięcie „przyjemnego środowiska pracy i przytulnej atmosfery dla odwiedzających”. „Połączenie materiałów, przywiązanie do szczegółów i międzynarodowa atmosfera doskonale pasują do idei Arboretum”.

Połączenie estetyki i akustyki

Naturalne materiały były bardzo ważne dla Clausa Francke, CEO i architekta Claus Francke ApS oraz architekta Gerta Mikkelsena, którzy zaprojektowali budynki Arboretum. „Budowaliśmy Arboretum w duchu naturalnego budownictwa” – stwierdza Francke. „To tworzy doskonałe miejsce pracy z inspirującym otoczeniem dla odwiedzających”. 

Arboretum projektowano zarówno z myślą o wyglądzie jak i atmosferze. Francke skoncentrował się na akustyce, aby zapewnić jak najwyższy komfort pracownikom i odwiedzającym. „Wnętrza zawierają piękne, naturalne materiały, jak np. drzwi i panele akustyczne z drewna klonowego oraz dębowe deski” – mówi Francke. „Połączyliśmy to z sufitem akustycznym firmy Rockfon. Kluczowe było zastosowanie rozwiązania, które nie wpłynie negatywnie na projekt wnętrza – dlatego wybraliśmy ten produkt. Sufit akustyczny posiada niewidoczną konstrukcję nośną oraz matową, białą powierzchnię. Dzięki temu staje się integralną częścią wystroju”.

Sufit akustyczny, który wygląda i działa doskonale

Rockfon współpracował z Clausem Francke, aby odnaleźć idealny projekt sufitów Arboretum. Ostatecznie wybór padł na Rockfon Blanka®. Unikalne wykończenie powierzchni zapewnia wysoki poziom odbicia i rozpraszania światła – pozwoliło to Francke na rozszerzenie koncepcji naturalnego budownictwa o dużą ilość światła słonecznego. Rockfon Blanka zwiększa ilość światła słonecznego w budynku, jednocześnie gwarantując, że nie jest ono zbyt intensywne, co pozwala uzyskać jasne, przestronne i przytulne przestrzenie.

Płyty Rockfon Blanka® umożliwiły realizację projektu w duchu naturalnego budownictwa, aby podkreślić otaczającą budynek przyrodę. Gładki i matowy sufit doskonale komponuje się z naturalnymi materiałami i nie zaburza ogólnej aranżacji. Zapewnia również wysokie pochłanianie dźwięku i hałasu, co dodatkowo zwiększa poczucie naturalnego komfortu.

Arboretum

Kirkegårdsvej 3A
2970 Hørsholm
Dania

Zbudowaliśmy Arboretum z myślą o stworzeniu naturalnego budynku, który stanowi doskonałe miejsce pracy z inspirującym otoczeniem dla odwiedzających

Claus Francke

Architekt

Arboretum

Kraj:Hørsholm, Dania
Architekt:Claus Francke ApS
Fotograf:Svend Christensen
Produkty:Rockfon Blanka®
Rockfon Systems:Rockfon® System T24 X DLC™
Krawędzie:X
Wymiary:1200 x 300