bucket_iconCreated with Sketch.

Renowacja ciemnych biur, by olśniewały światłem

Duńska spółka geodezyjna LE34 znacznie przyczynia się do rozwoju Danii już od 1900 roku. W styczniu 2016 roku firma podjęła decyzję o przeniesieniu swojej siedziby do dzielnicy Katrinebjerg w Aarhus, słynnym duńskim mieście informacyjnym przepełnionym podmiotami technologicznymi zorientowanymi na przyszłość. Niestety budynek, który miał się stać nową siedzibą LE34, był stary i ponury.

„Praca z tak starymi budynkami jest zawsze interesująca” – wyjaśnia Morton Lovén, architekt i kierownik budowy z firmy Vision Arkitekter, która zaprojektowała, stworzyła i nadzorowała projekt renowacji oraz zarządzała nim. „Wymaga podjęcia próby uzyskania najlepszego możliwego projektu wnętrza w ramach istniejących parametrów”.

Wykorzystanie sufitu, który zapewni więcej światła

Firma LE34 oczekiwała jasno oświetlonego, nowoczesnego wnętrza. Do swojej dyspozycji miała jednak ciemny i przygnębiający budynek z lat 80. Głównym źródłem naturalnego światła była wysoka, szklana fasada z przodu budynku i średniej wielkości okna rozmieszczone wzdłuż ścian zewnętrznych, których nie można było powiększyć ze względów strukturalnych. „Musieliśmy pracować w określonej strukturze z istniejącą fasadą” – opowiada Lovén – „dlatego ważne było, aby światło docierało jak najdalej w głąb budynku”.

Stojąc przed tym wyzwaniem, Lovén szukał sposobu, by zaradzić niskiemu współczynnikowi rozpraszania światła w całym obiekcie. Jego wybór padł na Rockfon Blanka®. Dzięki doskonałym właściwościom w zakresie odbijania światła sufity akustyczne Rockfon Blanka rozprowadzają światło, które wpada do wnętrza przez fasadę i okna, i zwiększają jego ilość, nadając wcześniej ponurej przestrzeni pogodny klimat.

Elastyczne ramy renowacji każdego biura

Kolejnym wyzwaniem była zmiana istniejącego rozkładu pomieszczeń, aby lepiej wykorzystać światło i przestrzeń, jednak wymagało to sufitu, który mógł przystosowywać się do różnych zastosowań. Lovén umieścił wspólne zaplecze socjalne w samym sercu przestrzeni, otaczając je biurami o otwartym planie rozmieszczonymi wzdłuż zewnętrznej krawędzi budynku. To zapewniło im maksymalną ilość światła naturalnego, ale wymagało inteligentnego projektu sufitu. „Musieliśmy znaleźć najlepsze rozwiązanie i zintegrować niektóre instalacje we wnętrzu i wokół budynku” – wyjaśnia Lovén. Rockfon Blanka® sprostała temu wyzwaniu. Nie tylko jest to ujednolicony system, który łatwo integruje się z innymi systemami, takimi jak oświetlenie, lecz dodatkowo wysoki poziom odbicia i rozpraszania światła pozwala wprowadzić światło głębiej do całego obiektu, urzeczywistniając wizję przestronnego wnętrza. Unikalne płyty tworzą gładką, prostą, białą konstrukcję, która optycznie powiększa i rozjaśnia przestrzeń.

LE34

Katrinebjergvej 91
8200 Aarhus
Dania

DK-LE34 Finlandsgade,Denmark,Aarhus,ca. 700 m²,Vision Architect - Morten Loven,Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S,Svend Christensen,ROCKFON Blanka,Z-edge,1200x600x20,white
Video

LE34

Sufity akustyczne Rockfon Blanka® zwiększają ilość światła dziennego w pomieszczeniu, tworząc jaśniejsze, zdrowsze i bardziej komfortowe wnętrza dla LE34.

Zastosowane produkty: Rockfon Blanka®, Z, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Blanka®, Z, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Blanka®, Z, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Blanka®, Z, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Blanka®, Z, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Blanka®, Z, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Blanka®, Z, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty:

LE34

Kraj:Aarhus, Denmark
Architekt:Vision Architect - Morten Loven
Fotograf:Svend Christensen
Produkty:Rockfon Blanka®
Krawędzie:Z
Wymiary:1200 x 600