Studio A+KA stworzyło dla Hilti przestrzeń nowoczesną, funkcjonalną, zapewniającą wysoki komfort pracy i przyjazną środowisku. Z myślą o 10-letniej perspektywie najmu wykorzystano tu wiele rozwiązań długofalowych. U podstaw koncepcji projektu leżało spełnienie oczekiwań i potrzeb pracowników. Bazą było badanie workplace strategy zlecone przez Hilti profesjonalnej firmie doradczej.

„Hilti wykazuje się odpowiedzialnością zarówno w stosunku do pracowników, jak i klientów, partnerów oraz dostawców. Odpowiedzialność ta wyraża się między innymi w projektowaniu urządzeń tak, aby zmniejszyć ryzyko wypadków, chroniąc jednocześnie zdrowie korzystających z nich osób. Tworzymy innowacyjne technologie, które pomagają w pracy z takimi czynnikami jak pył, wibracje czy hałas. Dlatego też nie rozważaliśmy czy, ale jak najlepiej zadbać o dobrą akustykę. Musieliśmy też pogodzić zapewnienie bardziej przestronnego wnętrza z obawą pracowników przed pracą w biurze typu open-space. Niezmiernie ważne są dla nas kwestie środowiskowe, dlatego one były trzecim filarem projektu” – powiedział Paweł Sienicki, Procurement, IT & Administration Manager w Hilti Polska.

Akustyka

Przy tworzeniu komfortowego klimatu wewnętrznego i ograniczaniu transmisji dźwięku architekci respektowali architekturę budynku i wymagania właściciela. Szczególną uwagę przyłożono do akustyki w miejscach pracy i salach spotkań. Ze wskazanych przez Capital Park rozwiązań referencyjnych wybrano sufit akustyczny Rockfon Sonar z krawędzią X w kolorze białym i Rockfon Color-all w kolorze szarym. Oba rozwiązania posiadają najwyższą klasę pochłaniania dźwięku – A. Rozwiązania dźwiękochłonne zamontowano także na podłogach i ścianach działowych.

“Sufity Rockfon mają bardzo ładną strukturę na powierzchni oraz, co ważniejsze, bardzo dobre właściwości akustyczne. Ich gama kolorystyczna jest naprawdę szeroka. Można wybrać odpowiedni kolor z palety producenta, bez konieczności składania indywidualnego zamówienia. W 100 % spełniają swoją rolę w biurach, zarówno w salach zamkniętych, jak i na open space” – powiedziała Karolina Kowalik, architekt i CEO Studio A+KA.

Przestrzeń do pracy

Duża uwaga projektantów została skierowana na wygodę pracowników i zapewnienie im domowo – kawiarnianego nastroju, ze strefami odpoczynku, różnej wielkości salami spotkań i przestrzeniami pozwalającymi na swobodną wymianę myśli. System sal zapewnia prywatność podczas kameralnych spotkań, np. z klientami, jak również doskonałe warunki do pracy w dużych grupach. Sale szkoleniowe wyposażono w dobrze rozmieszczone kamery internetowe, wifi, czy inteligentne systemy rezerwacji oferujące komfort i elastyczność wykorzystania przestrzeni.

W biurze dominują naturalne barwy w odcieniach zieleni oraz granatu, które dają wrażenie przebywania bliżej natury i uspokajają. Projektanci wykorzystali je nie tylko na ścianach czy podłogach, ale także jako akcenty kolorystyczne w miękkich meblach, tworząc w ten sposób przestrzeń o niepowtarzalnym charakterze. Wnętrze ocieplają elementy drewniane oraz naturalna zieleń umieszczona na ażurowych regałach dzielących open space na strefy.

Ekologia

Hilti mocno redukuje wpływ codziennej działalności biznesowej na środowisko wyznaczając sobie surowe cele dot. emisji CO2, recyclingu i obiegu zamkniętego. Te idee znalazły odzwierciedlenie w projekcie wnętrza. Karolina Kowalik, Studio A+KA: „Przy projektowaniu kierowaliśmy się zasadą 3R – reduce, reuse, recycle (ogranicz, wykorzystaj ponownie, przetwórz). Dbanie o środowisko jest dla nas bardzo ważne, dlatego zawsze zwracamy uwagę na materiały, które wybieramy. Produkty Rockfon posiadają certyfikat “Cradle to Cradle” co bezpośrednio łączy się z naszą zasadą 3R”. Wykorzystane w biurze Hilti Polska sufity Sonar i Color-all otrzymały certyfikaty „Cradle to Cradle” na poziomie Silver. Potwierdzają one pozytywne oddziaływanie tych produktów na ludzi i środowisko.

Energooszczędność

Oświetleniem w biurze sterują czujniki ruchu, które można programować w zależności od godzin pracy. W salach konferencyjnych światła włączają się w momencie otwierania drzwi. Podczas nieobecności pracowników systemy oświetlenia dali wyłączają światło w całych sekcjach biura. Pracownicy mogą też regulować natężenie oświetlenia w poszczególnych strefach w zależności od pory roku, czy ilości światła dziennego.

Hilti Polska zajmuje w Royal Wilanów ok. 2.500 mkw. powierzchni. Cały projekt budowy biura zrealizowała Re-Startera, która zajęła się przede wszystkim koordynacją prac projektowych, projektem wykonawczym, nadzorem, logistyką i dostawą materiałów oraz wykonaniem zabudów meblowych wraz z montażem. Na jej zlecenie działa pracownia Studio A+KA, która była odpowiedzialna za design wnętrza oraz projekty wykonawcze wraz z koordynacją międzybranżową.

Hilti Office Warsaw

ul. Klimczaka 1, 02-789
Warszawa
Polska

Przy projektowaniu kierowaliśmy się zasadą 3R – reduce, reuse, recycle (ogranicz, wykorzystaj ponownie, przetwórz). Dbanie o środowisko jest dla nas bardzo ważne, dlatego zawsze zwracamy uwagę na materiały, które wybieramy. Produkty Rockfon posiadają certyfikat “Cradle to Cradle” co bezpośrednio łączy się z naszą zasadą 3R.

Karolina Kowalik

Architekt i CEO, Studio A+KA
Zastosowane produkty: Rockfon® Sonar®, X, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Sonar®, X, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Sonar®, X, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Color-all®, X, 600 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Color-all®, X, 600 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Sonar®, X, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon Color-all®, X, 600 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Sonar®, X, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Sonar®, X, 1200 x 600
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty:

Hilti Office Warsaw

Kraj:Warszawa, Poland
Architekt:Karolina Kowalik, architekt i CEO Studio A+KA
Montaż:Re-Startera
Fotograf:Marcin Czajkowski
Produkty:Rockfon Color-all®, Rockfon® Sonar®
Krawędzie:X
Wymiary:600 x 600, 1200 x 600

Powiązane studia przypadków