Nowoczesny design charakteryzuje się jasnością i świeżością. Jednak w przypadku nowej czytelni Ekonomikum na Uniwersytecie w Uppsali postawiono na ciemne kolory, tworząc azyl pod ziemią. Celem było stworzenie przestrzeni sprzyjającej koncentracji dzięki ciemnym powierzchniom i precyzyjnie umieszczonemu oświetleniu. Rockfon dostarczył sufit Rockfon Color-all®, który zapewnia odporność ogniową i dźwiękoszczelność, gwarantując doskonałą akustykę i możliwość spełnienia wizji architekta.

Tworzenie lepszej przestrzeni sprzyjającej pracy studentów

Aby stworzyć przestrzeń, która pozwoli studentom na koncentrację i naukę na obszarze nie większym niż 300 metrów kwadratowych, trzeba zwrócić uwagę na każdy szczegół. Dzięki detalom zapewniającym kontrolę hałasu i niski czas pogłosu można stworzyć lepszą przestrzeń, ponieważ hałas ma niekorzystny wpływ na zdrowie i koncentrację studentów, a także na ich ogólne wyniki w nauce.

W nowej czytelni Ekonomikum położono ogromny nacisk na zapewnienie odpowiedniej ilości światła, aby stworzyć spokojną przestrzeń, która nie rozprasza uwagi. Jonas Kjellander z firmy Sweco Architects mówi o wizji przyświecającej projektowi pomieszczenia: „Stworzyliśmy różne obszary, stosując różne typy mebli. Na środku umieściliśmy 14 specjalnie zaprojektowanych foteli wokół kominka gazowego, który nazwaliśmy „ogniskiem”, a dalej wzdłuż ścian mamy szafki z wbudowanymi siedziskami. Dużo pracowaliśmy ze światłem – zdecydowaliśmy się na 500 luksów w obszarze roboczym, 300 luksów wokół obszaru roboczego i maksymalnie 100 luksów w przestrzeni ogólnej”.

Studiowanie pod gwiazdami

Przed wejściem do czytelni trzeba zdjąć obuwie. Czytelników wita rozgwieżdżone niebo, które rozciąga się na całej przestrzeni, co udało się stworzyć dzięki podwieszanemu sufitowi Rockfon. Jonas Kjellander wyjaśnia: „Ważnym elementem był ciemny sufit podwieszany, który po prostu znika, wtapiając się w otoczenie i tworząc wrażenie nieskończoności. Dzięki Rockfon Color-All® udało nam się zapewnić wszystko, co było dla nas ważne – sufit pochłaniający dźwięk z niewidzialną konstrukcją, która nie daje żadnych odblasków. Poprowadziliśmy bardzo cienkie kable przez panele sufitu akustycznego, co dało efekt siedzenia pod rozgwieżdżonym niebem”.

Świat na zewnątrz

Dogłębna wiedza jest ważna dla rozwoju nauki, ale równie ważne jest życie społeczne. Po wyjściu z czytelni trafiamy do jasnego pokoju, w którym można prowadzić rozmowy i wideokonferencje. Za oknami widać trawiaste zbocze. Również w tym pomieszczeniu zastosowano sufit podwieszany Rockfon – Rockfon Blanka® o krawędzi M o tych samych dobrych właściwościach. Peter Fritzon, kierownik ds. sprzedaży w Rockfon, mówi o zaletach produktu „Bardzo ważne jest dla nas, abyśmy byli w stanie spełnić wymagania architekta w zakresie różnych możliwości projektowych. „Biel na białym” zapewnia odpowiednie światło i lekkość, ale architekci powinni móc swobodnie kreować pomieszczenie i uzyskiwać pożądane efekty za pomocą różnych kolorów. Rockfon Color-All daje im wolną rękę, oferując różne interesujące i innowacyjne rozwiązania”.

Uniwersytet Ekonomikum Uppsala

Kyrkogårdsgatan 10
753 13 Uppsala
Szwecja

Uniwersytet Ekonomikum Uppsala

Kraj:Uppsala, Sweden
Architekt:Sweco Architects AB
Montaż:Kano Akustik AB
Fotograf:Ola Österling
Produkty:Rockfon Blanka®, Rockfon Color-all®
Rockfon Systems:Rockfon® System T24 A™
Krawędzie:M
Wymiary:600 x 600

Powiązane studia przypadków