Centrum zbudowano z materiałów posiadających certyfikat Cradle to Cradle oraz paneli fotoelektrycznych do produkcji energii na miejscu.

Poszanowanie dla architektury przestrzeni

Położony w Amsterdamie Park 20/20 to pierwszy na świecie w pełni funkcjonalny kompleks biurowy zgodny z koncepcją „Cradle to Cradle”, zaprojektowany przez pracownię William McDonough + Partners.

U podstaw filozofii budynku „Cradle to Cradle” leży eliminacja odpadów, czysta energia oraz oszczędność czystej wody. W celu realizacji tej kluczowej koncepcji projektanci z pracowni William McDonough + Partners posłużyli się m.in. masą termiczną, dzięki której zoptymalizowano wydajność energetyczną.

Hasłem przyświecającym projektowi budynku jest „The Work Benefits, The World Benefits” (Korzyści dla pracy, korzyści dla świata). Oddaje ono wizję stworzenia zdrowego budynku przyszłości, który wpływa na zmniejszenie liczby nieobecności, zwiększenie produktywności oraz wspaniały klimat dla pracowników przebywających wewnątrz budynków.

Unikalne środowisko biurowe

W kompleksie Park 2020 mieści się siedziba firmy FOX Vakanties – to kolorowy budynek ogrzewany masą termiczną, zaprojektowany dla podkreślenia różnorodności. Wyróżnia się on na tle innych biurowców, projektantom zależało bowiem, aby poszczególne budynki nie były do siebie podobne.

Firma z branży turystycznej stosuje całkowicie otwartą koncepcję przestrzeni biurowej. Zgodnie z nią pracownicy widzą się i słyszą bez przeszkód. Otoczeni twardymi powierzchniami, które odbijają dźwięk, pracownicy czują się jak w garażu parkingowym, w którym szczególny nacisk położono na akustykę.

Dużą wagę przywiązano do klimatu wewnętrznego, skupiając się na dobrej jakości powietrza, dobrym oświetleniu naturalnym oraz doskonałej akustyce eliminującej zakłócenia.

Inteligentne rozwiązania

W myśl zasad polityki świadomości energetycznej sufity obiektu Park 2020 wybudowano z zastosowaniem technologii Concrete Core Activation (CCA). CCA to wysoce energooszczędny system umożliwiający utrzymanie w budynku niskich temperatur. Jego wdrożenie i konieczność odziaływania na całe pomieszczenie ograniczają jednak możliwości konstrukcyjne sufitu.

W nowej konfiguracji otwartej nawet niewiele ścian stanowi przeszkodę ograniczającą przemieszczanie się dźwięku. Respektowanie architektury budynku przy tworzeniu komfortowego klimatu wewnętrznego oznacza, że żadne rozwiązanie akustyczne nie może kolidować z wykorzystaniem wody, komfortem cieplnym i zasadami gospodarowania energią w budynku.

Architekci postawili na wyspy Rockfon Eclipse®, które zapewniły komfort akustyczny bez zakłócania systemu CCA w pierwszym w pełni funkcjonalnym biurowcu „Cradle to Cradle”, ponieważ w pełni odpowiadał on ich potrzebom.

 

Park 20|20 Experience Centre

Taurusavenue 60
2132 Hoofddorp
Holandia

To niesamowite mieć partnera takiego jak firma Rockfon. Możemy zaangażować ją w proces projektowania i poprosić o wskazówki w celu zoptymalizowania komfortu akustycznego.

Owen Zachariasse

DYREKTOR DS. ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU W DELTA DEVELOPMENT GROUP
Zastosowane produkty: Rockfon® Eclipse™, 1166 x 1166
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Eclipse™, 1166 x 1166
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Eclipse™, 1166 x 1166
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Eclipse™, 1166 x 1166
Zastosowane produkty:
Zastosowane produkty: Rockfon® Eclipse™, 1166 x 1166
Zastosowane produkty:

Park 20|20 Experience Centre

Kraj:Hoofddorp, Netherlands
Architekt:William McDonough + Partners
Produkty:Rockfon® Eclipse™
Krawędzie:A HAT
Wymiary:1166 x 1166, 1800 x 600

Powiązane studia przypadków